Narancshéjból készült ruhát nézhettünk meg a Budapestre érkező GROW kiállításon

2023 június 01 - pédépé

Március 13-25. között Magyarországra látogatott az amszterdami Fashion for Good Museum GROW című pop-up kiállítása. A fenntartható bioanyagokból – például banánrostból, narancs-, illetve kókuszdióhéjból – készült ruhákat és kiegészítőket bemutató interaktív tárlat a Budapesti Metropolitan Egyetem Építészet és Design Tanszékének üvegtermében kapott helyet.  


A GROW című utazó kiállítás – amely először Amszterdamban, majd idén februárban Dániában volt látható – a holland Fashion for Good Museum utazó tárlata, amely a divat- és a textiliparban használt bioanyagok világát mutatja be eddig soha nem látott, fenntartható anyagtípusokból készült ruhadarabok és kiegészítők, valamint egy interaktív játék formájában. Mivel a kiállítás célja, hogy inspirálja a divattervezők és a vásárlók következő generációját, a szervezők kifejezetten oktatási intézményeket választottak a tárlat helyszínéül – így került a tárlat Magyarországon a Budapesti Metropolitan Egyetemre. 

eva_sonneveld_green_whisper_outfit_and_mirum_shoes_detail_1_credit_alina_krasieva.jpg
A Fashion for Good Museum fiatal divattervezőket kért fel arra, hogy a természet adta lehetőségek felhasználásával készítsenek olyan ruhadarabokat és kiegészítőket, amelyekkel bemutatható, hogyan használhatóak a divat- és textiliparban a bioanyagok. Huong Nguyen, Frederieke Broekgaarden, Eva Sonneveld és Charlotte Bakkenes holland tervezők többek között banánrostot, kókuszdióhéjból készült bőralternatívákat és parafa port használtak, hogy bemutassák ezeknek az innovatív anyagoknak a lehetőségeit. A GROW kiállítás legkülönlegesebb darabja Karim Adduchi divattervező és illusztrátor munkája: az egyedi, narancshéjból készült selyemruhát a látogatók nem csak megnézhetik, de meg is érinthetik majd. 

„A GROW kiállítás felhívja a figyelmet arra, hogy bár a divat inspirációjának forrása sokszor a természet, a jelenlegi divatipar teljesen kimeríti azt. A piaci működésnek éppen ezért változnia kell, ennek a változásnak pedig fontos részét képezik a most testközelből is megtekinthető új, fenntarthatóbb anyagok” – foglalta össze a koncepció leírását Kudron Anna, a budapesti kiállítás főszervezője az egyetem részéről, a Metropolitan Művészet- és Designelméleti Intézetének oktatója és a divatspecializációs menedzserhallgatók mentora. – Ebben a folyamatban kulcsfontosságú szerepet töltenek majd be a jövő divattervezői és menedzserei, akiket a Metropolitanen kifejezetten ennek szellemében képzünk – arra motiváljuk hallgatóinkat, hogy alkotói munkájuk során mindig tartsák szem előtt a fenntarthatóság szempontjait.” 

frederieke_broekgaarden_mirum_ballet_shoes_detail_1_credit_alina_krasieva.jpg


Bár a bioanyagok fejlesztése már javában zajlik, a nagyközönség számára még többnyire ismeretlennek számítanak, hiszen nem kaphatók a hétköznapi üzletekben. A GROW kiállítás célja éppen ezért az, hogy minél többen megismerjék ezeket a divatipar jövőjében fontos szerepet képviselő anyagokat. Ebben egy interaktív játék is segíti a tárlatra látogatókat: az Allthings.bioPRO által fejlesztett alkalmazást kipróbálva közelebb kerülhetnek a bioanyagok világához, szórakoztató és interaktív módon tanulva a kiállítás témájáról.  Azok, akik sikeresen válaszolnak a kvízkérdésekre és megmentik a digitális várost a környezetszennyezéstől, BioHőssé válhatnak a játékban. 

A kiállítás az EU Horizon 2020 által finanszírozott Allthings.bioPRO projekt keretében valósul meg. 
 
Szakmai szöveg – Kudron Anna:  
A Fashion for Good Museum által létrehozott utazó kiállítás Amszterdam és Dánia után a Metropolitan Egyetem Művészeti Karán mutatkozik be. Az Allthings.bioPRO uniós projekttel együttműködve hozták létre a GROW kiállítást, amely a divatban használható bioanyagok funkciójáról és ezek megismeréséről szól. Legalapvetőbben a divatipari problémáira, hibás működési mechanizmusaira hívja fel a figyelmet, valamint arra, hogy bár a természet nyújt számtalan formában inspirációt a divat számára, az mégis a végletekig kizsigereli emberi és természeti környezetét egyaránt. A fosszilis alapanyagokról sokan nem is sejtik, hogy mekkora szerepet játszanak a textiliparban is, és hogy döntő többségben ezek használatával készülő poliészter ruhákat hordunk nap mint nap. A kiállítás erőssége mégsem csupán az adatokra épülő elméleti vita felépítése, hanem az ehhez csatlakozó esztétika, az érzékelés által még inkább hatást kiváltó új anyagok inspirációja.  
 
A METU Művészet- és Designelméleti Intézetével együttműködésben, néhány hónapos előkészítést követően megérinthető innovatív textilalapanyagok és minták, fotók, öltözékek és egy interaktív játék (Mission BioHero) mutatkozik be, mindez két hétig elérhető Budapesten. Az itt látható anyagok általában még a nagyközönség számára, de akár fiatal tervezők számára sem megvásárolható, a kiállított öltözékek innovatív textilekkel kísérletező, azokat fejlesztő és gyártó partnerek bevonásával valósult meg. A most fejlesztési fázisban lévő anyagok használata inspiráló lehet az alkotók számára, szélesebb körű megismerésük lehet az út afelé, hogy a közeljövőben ezek elérhetőek legyenek akár egy hétköznapi ruha elkészítéséhez. A kiállítás minden egyes eleme természetes alapanyagú (erre utal a bio kifejezés is), ezek kiegészülnek egy öltözék esetében újrahasznosított textillel. A kiállítás anyaga egy izgalmas kérdést és vitát indíthat el: vajon minden természetes alapanyag használata egyben fenntartható is? Hogyan döntsünk ezekről egy tervezési folyamat során és hogyan juthatunk hiteles információkhoz a fenntarthatóság aspektusairól? 
 
A GROW tartalmazza a bioanyagok magyarázatát és öt ruhadarabot: egy ismertebb és négy feltörekvő tervezőktől. Karim Adduchi divattervező 2021 júliusában mutatta be az Orange Fiber (narancshéj-hulladékból készült selyemszerű textil) anyagából készült egyedi kreációt.  
A további négy ruhadarab olyan bioanyagokból készült, mely az utazó kiállítás elméletét kelti életre. Így parafaporból készült vegán bőrt, valamint kókuszdióból és banánnövényből származó rostokat használtak, illetve láthatunk kapok és újrahasznosított pamuttextileket is. Ezeket Huong Nguyen, Frederieke Broekgaarden, Eva Sonneveld és Charlotte Bakkenes használták az öltözékekhez. A kiállítást Christian Mpamo fotós képei és Zainab Goelaman szövegei kísérik. 
 
A Fashion for Good Iris van Herpen divattervezővel és egy szakmai zsűrivel működött együtt, melynek tagjai a Vogue főszerkesztője, Rinke Tjepkema, a Botter és a Nina Ricci kreatív igazgatói, Rushemy Botter és Lisi Herrebrugh, valamint Daan Roosegaarde tervező és feltaláló voltak.  

süti beállítások módosítása