Egyedülálló nemzetközi kiállításnak adott otthont a Budapesti Metropolitan Egyetem Művészeti és Kreatívipari Kara

2023 október 27 - schn

Innovatív kiállítás mutatta be a közérdekű design világát. 

A "Design for the Common Good" kurátori válogatásában 6 kontinens 23 országának public interest, vagyis a közérdekű design projektjeit mutatták be.

A denveri Metropolitan State University és a Budapesti Metropolitan Egyetem közötti stratégiai partnerségi megállapodás kidolgozásának egyik első állomása volt ez a kiállítás, amely a két intézmény és a Design for the Common Good Network közös munkájának eredménye. A kiállítás egyedülálló lehetőséget nyújtott a „közérdekű design” terén kiemelkedő projektek megismerésére és megértésére. A válogatás megmutatta, hogy milyen fontos szerepet tölthet be a design a társadalmi változások elősegítésében. Az esemény azért is volt egyedülálló, mert ez volt első alkalom, hogy az Egyesült Államokon kívül láthattuk a "Design for the Common Good" válogatást.

collaborations_in_design_architecture_education_photo_hello_wood_budapest_metropolitan_university.jpg

(Építészet, oktatás és együttműködés, Taliándörögd, Tolcsva, Tarcal. Hello Wood + METU Művészeti és Kreatívipari Kara. Fotó: Hello Wood + METU)

A közérdekű design fogalma

A közérdekű design olyan gyakorlatot jelöl, amelyben a közösség szempontjai az elsődlegesek és a közösség jövőképe a legfontosabb az épületek, a környezet, a termékek és a rendszerek tervezése során. A közérdekű design az érintetteket úgy vonja be, hogy hozzájárulásuknak valódi hatása legyen, és érezzék annak jelentőségét. A közérdekű design folyamata oktatást és kutatás is jelent, és a tervezés eredményeinek kiértékelését is magába foglalja. Mindezek együtt segítik a megértést és a növekedést.  

renewal_of_deri_miksa_street_photo_robert_nunkovics.jpg

(A budapesti Déri Miksa utca megújítása, Rév8 Józsefvárosi Rehabilitációs és Városfejlesztési Zrt. Fotó: Nunkovics Róbert)

A Design for the Common Good kiállítás átfogó ismertető a közérdekű designról: olyan, közösségekkel együtt létrehozott projekteket mutat be, amelyek belülről teremtenek lehetőségeket és megoldásokat. Sok esetben kölcsönösen és tartósan fennálló társadalmi, gazdasági és környezeti kihívásokra adnak választ helyi és globális léptékben, így működő gyakorlatként értékes tanulságokat nyújtanak. 

A nemzetközi anyag regionális projektekkel kiegészülve kerül a közönség elé. Kurátori meghívásra szerepelnek a kiállításban a Hello Wood és a Budapesti Metropolitan Egyetem művészeti kara közös “Építészet, oktatás és együttműködés” projektjei is, amelyekben vidéki településeken terveztek közösségi tereket az ott élők bevonásával.

we_all_need_a_home_photo_by_research_group_for_solidarity_in_architecture.jpg

(Lakni kell programsorozat. Szolidáris Építészet Kutatócsoport - PTE Műszaki és Informatikai Kar, Breuer Marcell Doktori Iskola, TÁMASZ Alapítvány Hajléktalanok Ápoló Otthona. Fotó: Szolidáris Építészet Kutatócsoport)

További két hazai szereplője a kiállításnak a PTE Műszaki és Informatikai Kar Szolidáris Építészet Kutatócsoportja és a TÁMASZ Alapítvány "Lakni kell" című projektje, valamint a "Déri Miksa utca megújítása" a Rév8 Józsefvárosi Rehabilitációs és Városfejlesztési Zrt. fejlesztéseként. A vándorkiállítás következő helyszíneire ezek az alkotások is továbbutaztak. 

A kiállításról készült videó itt tekinthető meg. A filmet készítette: Kovács Dávid a Budapesti Metropolitan Egyetem alumni hallgatója

süti beállítások módosítása